Blog

Τι είναι το Σέλας και πώς υφαίνεται η κουρτίνα του ουρανού;

News

06
Apr
SHARE

Χρωματιστές κουρτίνες από ένα ονειρεμένο, φωτεινό υλικό υψώνονται στον ουρανό και δίνουν την αίσθηση ότι λικνίζονται από ένα απαλό αεράκι. Το Σέλας είναι ένα μαγευτικό, φυσικό φαινόμενο που γοητεύει την ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια και η προέλευσή του είναι πραγματικά εξωγήινη (tip: προέρχεται από τον ήλιο)!

Βόρειο, Νότιο ή Πολικό;

Φανταστικό, πανέμορφο και εξωπραγματικό, οι λέξεις δεν είναι αρκετές για να περιγράψουν το εντυπωσιακό αυτό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό στους πόλους – γι’ αυτό και ονομάζεται επίσης Πολικό Σέλας. Όταν το φαινόμενο παρατηρείται στο Βόρειο πόλο αποκαλείται «Βόρειο Σέλας» (Aurora Borealis ή Northern Lights), ενώ αντίστοιχα όταν παρατηρείται στο Νότιο πόλο «Νότιο Σέλας» (Aurora Australis ή Southern Lights).

Ωστόσο η Γη, δεν είναι ο μοναδικός πλανήτης που απολαμβάνει το Σέλας. Στο ηλιακό μας σύστημα, το φαινόμενο εμφανίζεται στον Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα, ενώ παρόμοιες εκφάνσεις του έχουν εντοπιστεί στην Αφροδίτη και τον Άρη.

Όλα ξεκινούν από μία ηλιακή καταιγίδα

Το φαινόμενο του Σέλαος οφείλεται σε φορτισμένα σωματίδια που εκπέμπονται από τον Ήλιο μετά από εκρήξεις, τον ηλιακό ή αστρικό άνεμο. Καθώς τα σωματίδια περνούν από το μαγνητικό πεδίο της Γης, διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μέσω των πόλων. Μόλις εισέλθουν στην ιονισμένη ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, αντιδρούν με αέρια και ως μέρος της αντίδρασης, εκπέμπεται φως.

Κάθε αέριο εκπέμπει ένα συγκεκριμένο χρώμα φωτός ανάλογα με τη θέση του στην ατμόσφαιρα. Για παράδειγμα, το οξυγόνο εκπέμπει πράσινο φως όταν βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, ενώ όταν βρίσκεται μεταξύ 100-200 χιλιομέτρων παράγει κόκκινα χρώματα. Το άζωτο προκαλεί μια γαλάζια λάμψη στον ουρανό, αλλά όταν είναι υψηλότερα στην ατμόσφαιρα η λάμψη του προσλαμβάνει μία μοβ απόχρωση.

Πού και πότε μπορείς να το δεις;

Και μόνο από την ονομασία του, είναι εύκολο να αντιληφθείς ότι τα ιδανικά μέρη για να δεις το Σέλας, είναι κοντά στους πόλους. Στον βορρά, οι καλύτερες περιοχές είναι η βόρεια Γροιλανδία, η Ισλανδία, η Σκανδιναβία, η Σιβηρία, ο Καναδάς και η Αλάσκα, ενώ στον νότο η Νέα Ζηλανδία και η Ανταρκτική συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες θέασης.

Ωστόσο, αν είσαι αρκετά τυχερή ή τυχερός ώστε να μπορέσεις να ταξιδέψεις κάποια στιγμή σε μία από αυτές τις περιοχές, μην ξεχάσεις: Από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο ο αρκτικός κύκλος λούζεται με φως, γεγονός που δυσκολεύει την παρατήρηση του Βορείου Σέλαος. Από την άλλη το Νότιο Σέλας είναι ορατό από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, αλλά μάλλον μόνο από τους πιγκουίνους, καθώς ακόμη και οι επιστήμονες δεν βγαίνουν πολύ κατά τη διάρκεια του Ανταρκτικού χειμώνα!

Για προβλέψεις και ειδοποιήσεις σχετικά με τις επερχόμενες εκρήξεις του Ήλιου που δημιουργούν το φαινόμενο, μπορείς να επισκεφτείς και να εγγραφείς στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πρόβλεψης Καιρού Διαστήματος. Κι αν σου έρθει ειδοποίηση ότι όπου να ‘ναι το Βόρειο Σέλας θα φανεί στον Καναδά, δοκίμασε την κάμερα του Churchill Northern Studies Center που εκπέμπει ζωντανά 24/7 και θα απολαύσεις ένα πραγματικά φαντασμαγορικό θέαμα τη στιγμή που συμβαίνει!