Blog

Summer STEM: Διασκεδαστικά πειράματα (και) για το καλοκαίρι

News

23
Jul
SHARE

Η σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της, η όρεξη όμως του να μαθαίνεις καινούρια πράγματα δεν τελειώνει ποτέ. Πειραματίσου με κοινά υλικά που θα βρεις στο σπίτι σου και κράτα το STEM στην καθημερινότητά σου για ένα διασκεδαστικό και δημιουργικό καλοκαίρι. 

Σαν ηφαίστειο (από άμμο) που ξυπνά

Ο χρόνος στην παραλία σίγουρα δεν είναι βαρετός, μπορεί όμως να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστικός, αν αποφασίσεις να δημιουργήσεις το δικό σου ηφαίστειο. 

Τι θα χρειαστεί να έχεις από το σπίτι:

  • Ένα κουβαδάκι 

  • Ένα ποτήρι

  • Μαγειρική σόδα

  • Ξίδι

Α, και μην ξεχάσεις ότι θα χρειαστεί να επισκεφτείς και μία παραλία με άμμο!

Διαδικασία

  1. Βάλε το κουβαδάκι στο έδαφος με το στόμιο προς τα πάνω και κάλυψέ το περιμετρικά με άμμο ώστε να προσομοιάζει με ηφαίστειο. 
  2. Βάλε και στο εσωτερικό του άμμο μέχρι τη μέση περίπου. Εκεί θα τοποθετήσεις το ποτήρι, δηλαδή των πυρήνα του ηφαιστείου σου, και θα καλύψεις και τον υπόλοιπο κενό χώρο με άμμο. 
  3. Ρίξε 1-2 φλιτζάνια μαγειρική σόδα στο ποτήρι, πρόσθεσε λίγο ξίδι και άσε το ηφαίστειό σου να εκραγεί! 

Γιατί συμβαίνει αυτό: Η «λάβα» που εκλύεται από το ηφαίστειό σου, αποτελείται ουσιαστικά από φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) οι οποίες παράγονται μετά την ανάμιξη της σόδας (όξινο ανθρακικό νάτριο) με το ξίδι. 

 

Ένας μίνι πύραυλος από DEPON

Χρησιμοποίησε το τελευταίο αναβράζον χάπι στη συσκευασία, όχι για να ρίξεις τον πυρετό αλλά για να ανεβάσεις τη διάθεσή σου. 

Τι θα χρειαστείς:

  • Μία άδεια πλαστική συσκευασία από αναβράζον DEPON (ή άλλο σκεύασμα παρακεταμόλης)

  • Μια ταμπλέτα DEPON αναβράζον

  • Νερό

Διαδικασία

  1. Βάλε την ταμπλέτα μέσα στο άδειο κουτί και πρόσθεσε ελάχιστο νερό.
  2. Αμέσως μετά κλείσε το κουτί με το καπάκι του. 
  3. Τοποθέτησε το κουτί σε μία στέρεη επιφάνεια, σε όρθια στάση και με το καπάκι προς τα κάτω.
  4. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει: μετά από λίγα δευτερόλεπτα, το κουτί θα εκτοξευτεί με δύναμη προς τα πάνω.

*Προσοχή, προσοχή: Φρόντισε να απομακρυνθείς εγκαίρως (και να απομακρύνεις επίσης φίλους, συγγενείς και κατοικίδια) από την ακτίνα του «πυραύλου». Μπορεί πράγματι να εκτοξευτεί μακριά και να γίνει επικίνδυνος.

Γιατί συμβαίνει αυτό: Το DEPON (παρακεταμόλη), περιέχει όξινο ανθρακικό νάτριο (η μαγειρική σόδα που είπαμε παραπάνω), κιτρικό οξύ κ.ά. Με την προσθήκη νερού πραγματοποιείται μία σειρά αντιδράσεων που το μετατρέπει σε αέριο διοξείδιο του άνθρακα. Η παραγωγή αερίου μέσα στο κλειστό κουτί δημιουργεί μεγάλη πίεση, οπότε ανοίγει το καπάκι και εκτοξεύει το κουτί προς τα πάνω.

 

Η ναφθαλίνη που χορεύει

Τα χειμωνιάτικα ρούχα μαζεύτηκαν πια. Αν έχει μείνει καθόλου ναφθαλίνη θα σου φανεί χρήσιμη στο παρακάτω πείραμα. 

Τι θα χρειαστείς:

  • Βόλους ναφθαλίνης

  • Ξίδι

  • Μαγειρική σόδα

  • Νερό

  • Ένα διαφανές γυάλινο βάζο

  • Ένα κουτάλι

Διαδικασία

  1. Γέμισε το βάζο με νερό.
  2. Πρόσθεσε δύο κουταλιές ξίδι και δύο κουταλιές σόδα και ανακάτευσε αργά.
  3. Βύθισε τους βόλους ναφθαλίνης στο νερό. 
  4. Και το χορευτικό αρχίζει: Αρχικά οι βόλοι πηγαίνουν στον πάτο. Ύστερα από λίγο μικρές φυσαλίδες προσκολλώνται στην επιφάνειά τους και οι βόλοι αρχίζουν να ανεβοκατεβαίνουν μέσα στο βάζο.

 

Γιατί συμβαίνει αυτό: Το ξίδι αντιδρά με τη σόδα και παράγεται αέριο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο ελευθερώνεται στο νερό με τη μορφή φυσαλίδων. Όταν προσκολλάται στη ναφθαλίνη την παρασύρει μαζί του στην επιφάνεια. Στη συνέχεια, αποκολλάται και διασκορπίζεται στον αέρα. Έτσι η ναφθαλίνη, λόγω του βάρους της, ξαναπηγαίνει στον πάτο για να ξανανέβει μετά καθώς μεταφέρεται από άλλες φυσαλίδες.