Blog

DreamLab app: Πώς θα συμβάλλει το smartphone σου στην ανακάλυψη θεραπείας για τη νόσο COVID-19

News

04
Aug
SHARE

Δες πόσο απλό είναι να βοηθήσεις τους επιστήμονες του Imperial College που αναζητούν αντιικές ουσίες σε υπάρχοντα φάρμακα και τρόφιμα

Κι όμως, μια εφαρμογή για smartphones μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταπολεμήσουν την πανδημία. Το DreamLab app που αναπτύσσεται από το Ίδρυμα  Vodafone σε συνεργασία με το Imperial College στο Λονδίνο στοχεύει στην ανακάλυψη νέων αντιικών ουσιών. Οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν αν γνωστές φαρμακευτικές ουσίες μπορούν να «επαναπρογραμματιστούν» ώστε να χρησιμοποιηθούν έναντι του SARS-CoV-2 και της νόσου COVID-19 που προκαλεί.

Παράλληλα, οι επιστήμονες διερευνούν αν ουσίες που βρίσκονται σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά, μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού. Αντίστοιχη έρευνα μέσω της ίδιας εφαρμογής διεξάγεται και για θεραπείες κατά του καρκίνου.

AI και Big Data στην υπηρεσία της επιστήμης

Το app όμως δεν απευθύνεται σε ειδικούς επιστήμονες αλλά σε όλους εμάς. Ο λόγος που οι επιστήμονες ζητούν τη βοήθειά μας είναι διότι οι επεξεργαστικοί πόροι που έχουν στη διάθεσή τους δεν επαρκούν για να αναλύσουν έγκαιρα τις τεράστιες ποσότητες δεδομένων που απαιτούνται. Αντί λοιπόν να αφήνεις ανεκμετάλλευτη την επεξεργαστική ισχύ του κινητού ή του tablet σου κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορείς να την «παραχωρήσεις» μέσω του DreamLab, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην επιτάχυνση της επιστημονικής έρευνας για τον κορονοϊό.

Το smartphone σου με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης γίνεται μέρος ενός εικονικού υπερυπολογιστή τον οποίο συνθέτουν οι συσκευές δεκάδων χιλιάδων χρηστών απ’ όλο τον κόσμο. Αυτό το supercomputer αναλαμβάνει να αναλύσει και να επεξεργαστεί τα big data που χρειάζονται οι επιστήμονες στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου “Corona – AI”.

Τι πρέπει να κάνω για να βοηθήσω;

Είναι πολύ πιο απλό απ’ ό,τι ακούγεται. Το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι κατεβάσεις το DreamLab (για Android και iOS). Αφού ενεργοποιήσεις την εφαρμογή, καλείσαι να επιλέξεις ποιο ερευνητικό έργο θέλεις να υποστηρίξεις (την έρευνα για θεραπείες του καρκίνου ή της νόσου COVID-19). Στη συνέχεια, αρκεί να συνδέσεις το κινητό στο internet μέσω Wi-Fi ή δικτύου κινητής (η χρήση της εφαρμογής είναι δωρεάν για συνδρομητές της Vodafone και δεν καταναλώνει data από το πρόγραμμά τους) και να το αφήσεις να φορτίζει.

Όταν φτάσει στο 95%, κατεβάζει αυτόματα τμήματα του ερευνητικού προβλήματος και τα επεξεργάζεται. Το ίδιο κάνουν και δεκάδες χιλιάδες συσκευές χρηστών σε όλο τον κόσμο. Όπως λένε οι ειδικοί, όσο περισσότεροι κατεβάσουν την εφαρμογή, τόσο ταχύτερα θα καταλήξουν σε αποτελεσματικές θεραπείες. Όσο λοιπόν εσύ κοιμάσαι, η συσκευή σου βοηθά τους επιστήμονες να ανακαλύψουν ταχύτερα μια αποτελεσματική θεραπεία για τις ασθένειες που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα. Η εφαρμογή DreamLab είναι απολύτως ασφαλής, αφού δεν συλλέγει ούτε επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα από τη συσκευή του χρήστη.