Blog

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών: Από τον τηλέγραφο στο 5G

News

17
May
SHARE

175 χρόνια από τότε που ο Μορς έστειλε το πρώτο τηλεγραφικό μήνυμα, οι τηλεπικοινωνίες συνεχίζουν ν’ αλλάζουν τον κόσμο.

Η 51ή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας θα εορταστεί φέτος στις 17 Μαΐου. Όπως κάθε χρόνο την ίδια ημέρα, η παγκόσμια κοινότητα της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών επιλέγει αυτή τη συμβολική μέρα για να αναδείξει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον κλάδο, αλλά και να αναδείξει τις ευκαιρίες που γεννάει η καινοτομία και η ψηφιακή οικονομία.

Η μαγική συσκευή που έστελνε μηνύματα από απόσταση

Η ημερομηνία της Παγκόσμιας Ημέρα επιλέχθηκε σε ανάμνηση της ίδρυσης της Παγκόσμιας Τηλεγραφικής Ένωσης, που πλέον έχει μετεξελιχθεί στην Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση (ITU – International Telecommunication Union). Η ίδρυση της ΠΤΕ είχε γίνει στις 17 Μαΐου του 1865 στο Παρίσι και αρχικά συμμετείχαν 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στόχος τους ήταν να συμφωνήσουν στον τρόπο και τα πρωτόκολλα διασύνδεσης των εθνικών τους δικτύων μεταξύ τους.

Ο τηλέγραφος αποτελεί σήμερα μουσειακό αντικείμενο. Κανείς άλλωστε δεν στέλνει τηλεγραφήματα στην εποχή των SMS και του messaging. Τότε όμως ο τηλέγραφος ήταν μια μαγική συσκευή που μετέδιδε μηνύματα σε μεγάλη απόσταση, και η δυνατότητα μετάδοσης τηλεγραφημάτων μεταξύ χωρών ήταν μια ιστορική εξέλιξη.

Είκοσι περίπου χρόνια νωρίτερα, ο Samuel Morse είχε στείλει το πρώτο μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής. Ούτε ο ίδιος ο Μορς είχε συνειδητοποιήσει τότε ότι το πρώτο αυτό τηλεγράφημα που μεταδόθηκε από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη, θα σηματοδοτούσε την εποχή των τηλεπικοινωνιών που θα άλλαζε οριστικά και αμετάκλητα την ανθρωπότητα.

Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να επικοινωνούν από απόσταση χωρίς να χρειάζεται να φωνάζουν

Στα περίπου 175 χρόνια που μεσολάβησαν από το τεχνολογικό θαύμα του Morse (προς τιμή του, άλλωστε, ονομάστηκαν και τα Σήματα Μορς), οι εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες ήταν ραγδαίες. Από τις αναρίθμητες εφευρέσεις που ακολούθησαν αναπόφευκτα ξεχωρίζει το τηλέφωνο που κατασκεύασε ο Alexander Graham Bell το 1876. Η δυνατότητα προφορικής επικοινωνίας με κάποιον που δεν βρισκόταν κοντά σου (και χωρίς να χρειαστεί να φωνάζεις!) ήταν η καταλυτική εφεύρεση που μεταμόρφωσε πολλούς κλάδους της οικονομίας, αλλά και την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.

Ακολούθησαν οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές που έφεραν τη δυνατότητα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας μέσω ραδιοφώνων και τηλεοράσεων σε εκατομμύρια σπίτια. Η σημαντικότερη μετεξέλιξη όλων αυτών των εφευρέσεων ήταν το Διαδίκτυο που «πάτησε» στα πρώτα δίκτυα υπολογιστών για να πάρει την αρχική του μορφή στα μέσα της δεκαετία του ’70.

Η χρήση του βέβαια δεν έγινε μαζική παρά τα τελευταία είκοσι χρόνια, όταν και αναπτύχθηκαν υπερσύγχρονες υποδομές σταθερών και κινητών δικτύων. Είναι περιττό να πούμε πόσο άλλαξε η εφεύρεση αυτή τον τρόπο που ενημερωνόμαστε, επικοινωνούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε.

Σήμερα, ζούμε σε μια εποχή υψηλών ταχυτήτων και σταθερής πρόσβασης στο internet, με τα δίκτυα να βελτιώνονται και να εξελίσσονται διαρκώς. Οπτικές ίνες, δίκτυα κινητής επόμενης γενιάς (ετοιμαζόμαστε για το 5G), διασυνδεδεμένα αντικείμενα και μια σειρά καινοτομιών μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά στο μέλλον, όπως έκανε ο τηλέγραφος με τους μακρινούς προπαππούδες μας.