Blog

Μια βόλτα στο «επαυξημένο» μικροσύμπαν του Εθνικού Κήπου της Αθήνας

News

30
Jan
SHARE

Ένα από τα πράγματα που έχουμε συνειδητοποιήσει στο μικροσύμπαν του Generation Next, μέσα από το STEM αλλά και το blog μας, είναι ότι η επαυξημένη πραγματικότητα αποτελεί μια αναδυόμενη τεχνολογία που αναμένεται να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής μας στο μέλλον, ακόμα και την εκπαίδευση. (Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να ανατρέξεις στα άρθρα μας «AR και VR: Το αύριο μπροστά στα μάτια σου» και «Οι αναδυόμενες τεχνολογίες που διαμορφώνουν το ψηφιακό σχολείο του μέλλοντος»).

Ωστόσο, φαίνεται ότι ένα καινούριο μικροσύμπαν, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο μέσω επαυξημένης πραγματικότητας, έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του στο κέντρο της Αθήνας.

Έτσι, εάν δεν έχει τύχει ποτέ να βρεθείς τον Εθνικό Κήπο–ή έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία επίσκεψή σου– θα εκπλαγείς από το τι μπορείς να ανακαλύψεις εκεί: Ένα «μαγικό πέρασμα σε άλλη διάσταση» έχει εμφανιστεί πάνω από μία λίμνη, ένα χρυσό κλουβί έχει ξεπηδήσει σε ένα μικρό ξέφωτο, κάτω από ένα δέντρο θα βρεις έναν πολύ επιδέξιο χορευτή, ενώ κοντά στο καφέ, πολύχρωμα πτηνά σε προσκαλούν να καθίσεις στο πιάνο τους!

Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα ευφάνταστα –και ταυτόχρονα φανταστικά– έργα τέχνης της έκθεσης «Seeing the Invisible». Τα έργα είναι διάσπαρτα μέσα στον Εθνικό Κήπο και μπορούν να γίνουν ορατά μόνο σε όσους και όσες έχουν κατεβάσει την αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό τους. Δεν μπορείς να τα αγγίξεις, εντούτοις, μπορείς να φωτογραφηθείς μαζί τους: Έτσι, εκεί που οι γονείς σου μπορεί να βλέπουν απλά ένα μονοπάτι για περπάτημα, εσύ να αγκαλιάζεις τα πολύχρωμα δέντρα που δημιούργησε η εικαστικός Λουκία Αλαβάνου μέσα από συνομιλίες της με παιδιά Ρομά.

Όπως καταλαβαίνεις, η Vodafone, ως πρωτοπόρος στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και την ανάδειξη της καινοτομίας, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από μία τέτοια πρωτοβουλία: Η έκθεση διοργανώνεται με τη χορηγία της, θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 και είναι δωρεάν για όλους.

Τι πρέπει να κάνεις ώστε να «δεις τα αόρατα έργα» κατά την επίσκεψή σου στον Εθνικό Κήπο :

Πριν φύγεις από το σπίτι: Κατέβασε τη δωρεάν εφαρμογή «Seeing the Invisible» μέσω App Store ή Google Play στο κινητό ή το tablet σου από τον παρακάτω σύνδεσμο http://seeingtheinvisible.art/app/. (Εναλλακτικά, μπορείς να το κάνεις επί τόπου, σαρώνοντας το QR code που θα βρεις στα μπάνερ των εισόδων στην έκθεση).

Κατά την είσοδό σου στον Κήπο:

• Άνοιξε την εγκατεστημένη εφαρμογή. Θα σου ζητηθεί πρόσβαση στην υπηρεσία εντοπισμού της τοποθεσίας (GPS) και στην κάμερα της συσκευής σου. 

• Συνδέσου σε Wi-Fi ή άνοιξε τα δεδομένα της συσκευής σου ώστε να εμφανιστεί ο χάρτης της έκθεσης. Αφού εμφανιστεί, δεν χρειάζεται να παραμείνεις συνδεδεμένος ή συνδεδεμένη για να λειτουργεί η εφαρμογή.

Ακολουθήσε τη διαδρομή που σου προτείνει –χάρη στο GPS– η εφαρμογή και κάνε τις βόλτες σου ανακαλύπτοντας παράλληλα τα έργα. Για να γίνουν ορατά, θα πρέπει να σαρώνεις με την οθόνη το έδαφος μπροστά σου: Διάβασε την περιγραφή, κάνε κλικ και το έργο θα εμφανιστεί ξαφνικά (μόνο) μπροστά σου. Κάποια από τα έργα συνοδεύονται από ήχο ή μουσική, οπότε μην ξεχάσεις και τα ακουστικά σου. 

Εμείς σου ευχόμαστε καλή εξερεύνηση στο «επαυξημένο» μικροσύμπαν του Εθνικού Κήπου της Αθήνας!