Blog

Μάθε να γράφεις κώδικα και πάρε την τεχνολογία στα χέρια σου

News

29
Nov
SHARE

Η τεχνολογία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων. Από το ξυπνητήρι στο κινητό τηλέφωνο μέχρι την υπενθύμιση για τα γενέθλια ενός φίλου, τα μαθήματα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή το online gaming με συμπαίκτες από όλο τον κόσμο, ξεκινάμε και κλείνουμε την ημέρα μας, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία σε διάφορες εκφάνσεις της.

Ωστόσο, πόσο καταπληκτικό θα ήταν εάν εκτός από χρήστες γίνουμε και δημιουργοί της; Παραδείγματος χάρη, γιατί να χρησιμοποιήσεις τις υπάρχουσες εφαρμογές του κινητού σου όταν μπορείς να σχεδιάσεις τις δικές σου βάσει των αναγκών σου; Και γιατί να μην κάνεις πράξη τις ιδέες που έχεις για ένα online game όπως ακριβώς το θέλεις; Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μάθε κώδικα και θα δεις!

Τι είναι η κωδικοποίηση;

Με απλά λόγια, ως «κωδικοποίηση» περιγράφουμε τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δίνοντάς τους διάφορες εντολές προκειμένου να τις υλοποιήσουν. Υπάρχουν πολλές γλώσσες κωδικοποίησης με διαφορετικούς κανόνες και χρήσεις. Ωστόσο, όλες δίνουν τελικά στους υπολογιστές οδηγίες για το πώς να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες εργασίες.

Θα μπορούσες να προσεγγίσεις την εκμάθηση της κωδικοποίησης όπως αν μάθαινες μια νέα γλώσσα, η οποία θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις καινούριες δεξιότητες αλλά και να διασκεδάσεις δημιουργώντας τεχνολογικές εφαρμογές από το μηδέν.  

Από που να ξεκινήσεις; Κάνε τον DJ!

Την εποχή που οι γονείς σου –ή ακόμη και οι παππούδες σου– ήταν στην ηλικία σου, οι DJs έπαιζαν μουσική εναλλάσσοντας δίσκους βινυλίου και γρατζουνώντας τους, προκειμένου να δημιουργήσουν διάφορα ηχητικά εφέ. Το MIT Media Lab, εμπνεόμενο από την τεχνική αυτή δημιούργησε το Scratch. Πρόκειται για μία σχετικά βατή γλώσσα προγραμματισμού που συνδυάζεται με μια διαδικτυακή κοινότητα στην οποία τα παιδιά μπορούν να μοιραστούν τις δημιουργίες τους. «Γρατζουνώντας» και αναμιγνύοντας διάφορες τεχνικές που προσφέρει η πλατφόρμα, θα μάθεις δωρεάν και μάλιστα στα ελληνικά, τις βασικές αρχές κωδικοποίησης στην πράξη.

Αν πάλι έχεις ήδη κάποιες αρχικές γνώσεις και τα αγγλικά σου είναι σε καλό επίπεδο δοκίμασε την Python (στο YouTube υπάρχουν και tutorial στα ελληνικά). Πρόκειται για μια γλώσσα προγραμματισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ιστοσελίδων, παιχνιδιών, λογισμικού κ.ά. και είναι σχετικά απλή στην ανάγνωση και κατανόηση, γι' αυτό και αποτελεί μία καλή επιλογή για παιδιά. Η Python είναι επίσης μια εξαιρετική γλώσσα προγραμματισμού για παιδιά που ξεκίνησαν με την Scratch αλλά είναι έτοιμα για περισσότερες προκλήσεις.

Κάνε το επόμενο βήμα με το App Inventor

Έχεις σκεφτεί ποτέ να χρησιμοποιήσεις την οθόνη αφής του κινητού σου ως «ζωγραφικό καμβά» αλλά σου λείπει η εφαρμογή που θα σου επιτρέψει να ζωγραφίσεις με τα δάχτυλα; Μήπως βρίσκεις ενδιαφέρουσα την ιδέα να «φιλοξενείς» στο κινητό σου μία γατούλα που θα νιαουρίζει όταν κάνεις κλικ στην πλάτη της; Τότε ήρθε η ώρα να μπεις στο μικροσύμπαν του Generation Next και να γνωριστείς με το App Inventor, την εκπαιδευτική πλατφόρμα του MIT για τη δημιουργία ψηφιακών εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα.

Η λειτουργία του βασίζεται σε ένα απλό περιβάλλον κωδικοποίησης με πλακίδια και είναι τόσο απλό που ακόμα και παιδιά του Δημοτικού μπορούν να αναπτύξουν μέσα σε λίγη ώρα τις δικές τους εφαρμογές.

Θες να πάρεις την τεχνολογία στα χέρια σου; Παρακολούθησε τον Κύκλο Μαθημάτων App Development και κάνε τον προγραμματισμό νέων εφαρμογών παιχνιδάκι!