Blog

Διακοπές στη φύση; Φτιάξε το δικό σου μικροσκόπιο για παρατήρηση

News

27
Jul
SHARE

Καλοκαίρι στην πόλη ή στο χωριό; Κατασκήνωση στην εξοχή ή στο δωμάτιό σου; Όπου και να βρεθείς, το μόνο σίγουρο είναι ότι χωρίς την καθημερινότητα του σχολείου έχεις περισσότερο χρόνο στη διάθεσή σου προκειμένου να μάθεις, να ανακαλύψεις και να πειραματιστείς με STEM δραστηριότητες.

Κι αν θέλεις να ανακαλύψεις περισσότερα για τον μικρόκοσμο που μας περιβάλλει, σήμερα σου προτείνουμε ένα εξαιρετικά εύκολο DIY μικροσκόπιο που θα σου επιτρέψει να παρατηρήσεις περισσότερες λεπτομέρειες με μια ματιά.

Τι θα χρειαστείς:

  • Ένα πλαστικό ποτήρι
  • Διάφανη μεμβράνη
  • Ένα λαστιχάκι
  • Ψαλίδι
  • Νερό
  • Και μερικά ενδιαφέροντα δείγματα για παρατήρηση!

Κατασκευή:

Βήμα 1: Χρησιμοποίησε το ψαλίδι για να ανοίξεις μια τρύπα στο κάτω μέρος του ποτηριού. Μην κόψεις όλο τον πάτο, ούτε χρειάζεται να προσπαθήσεις για ένα συμμετρικό κόψιμο: ένα απλό άνοιγμα μερικών εκατοστών αρκεί ως σημείο πρόσβασης για τα δείγματα που θα παρατηρήσεις.

Βήμα 2: Κάλυψε το πάνω μέρος του ποτηριού με διαφανή μεμβράνη, τέντωσέ τη καλά και ασφάλισέ τη με το λαστιχάκι.

Βήμα 3: Πάρε ένα από τα δείγματά σου και βάλτο στον πάτο του ποτηριού από το άνοιγμα που δημιούργησες. Ιδέες για τα δείγματα: σπόροι, καρποί, φύλλα, ένα κοχύλι από τις διακοπές, ακόμα κι ένα φτερό στον άνεμο που προσγειώθηκε στον κήπο σου ή το μπαλκόνι σου, μπορεί να γίνει αντικείμενο παρατήρησης!

Βήμα 4: Ρίξε λίγο νερό στη διαφανή μεμβράνη ώστε να δημιουργηθεί ιδανικά μία μικρή «πισίνα» στο πάνω μέρος του ποτηριού.

Βήμα 5: Ρίξε μια ματιά στο δείγμα σου μέσα από το νερό: το μικροσκόπιό σου είναι έτοιμο! Το νερό λειτουργεί ως μεγεθυντικός φακός κάνοντας το δείγμα να φαίνεται μεγαλύτερο. 

Tips: 

  • Για να παρατηρήσεις περισσότερα δείγματα κάποια στιγμή θα πρέπει να προσθέσεις νερό ώστε να δημιουργήσεις εκ νέου την «πισινούλα» σου, δεδομένου ότι με κάθε κίνηση το νερό ενδέχεται να χύνεται.
  • Προτίμησε έναν εξωτερικό χώρο για να φτιάξεις και να πειραματιστείς με το μικροσκόπιό σου. Αφενός για να αποφύγεις τη διαρροή νερού στο γραφείο σου ή στο πάτωμα και αφετέρου ώστε να έχεις άμεση πρόσβαση σε μία ποικιλία δειγμάτων από τη φύση.

Το δικό σου αναλογικό μικροσκόπιο είναι έτοιμο. Τι θα έλεγες όμως αν μπορούσες να μετατρέψεις το smartphone σου σε μικροσκόπιο που θα το έχεις πάντα και παντού μαζί σου; Δες το σχετικό βίντεο του Gianuba στο Generation Next για ένα DIY project με το οποίο θα μπορείς, όχι μόνο να παρατηρείς τον κόσμο σε μεγέθυνση, αλλά να βγάζεις και πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες.

Και μετά το μικροσκόπιο τι; Για περισσότερες ιδέες για STEM κατασκευές μπες στο μικροσύμπαν του Generation Next στην ενότητα Create ή ανάτρεξε σε παλαιότερες αναρτήσεις στο blog μας.