Ιπτάμενοι Πυροσβέστες / 5ο ΓΕΛ Μυτιλήνης

Fire Detecting Airplane

Περιγραφή προβλήματος

Το νησί μας, η Λέσβος, σχεδόν κάθε χρόνο αντιμετωπίζει δασικές πυρκαγιές με αρνητικές συνέπειες, τόσο για το φυσικό περιβάλλον, όσο και για την οικονομία της. Όπως είναι γνωστό, μια φωτιά είναι εύκολο να αντιμετωπισθεί όσο είναι μικρή, αλλά εξαιρετικά δύσκολο εάν έχει εξαπλωθεί. Γι’ αυτό και ο εντοπισμός της σε αρχικό στάδιο αποτελεί το κλειδί για την κατάσβεσή της. Το νησί μας διαθέτει για τον σκοπό αυτό, μόλις δυο μικρά μονοθέσια αεροσκάφη τύπου PZL, κατασκευής της δεκαετίας του 1980, με υψηλό κόστος συντήρησης, τα οποία δεν διαθέτουν σύγχρονα συστήματα ασφάλειας και πλοήγησης, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των πιλότων τους, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν να εκτελέσουν πτήσεις κατά την διάρκεια της νύχτας. Δεν πρέπει -επίσης- να παραβλεφθεί το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δυστυχώς σημειωθεί πτώσεις αεροσκαφών αυτού του τύπου, λόγω μηχανικών βλαβών, με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Περιγραφή προτεινόμενης λύσης

Η πρόταση μας είναι η  δημιουργία ένας σμήνους πολλών μικρών ηλεκτρικών αυτόνομων αεροσκαφών χαμηλού κόστους, που θα εντοπίζουν τις πυρκαγιές και θα ενημερώνουν την Πυροσβεστική Υπηρεσία ακόμα και κατά την διάρκεια της νύχτας.

Κατασκευάσαμε, λοιπόν, ένα μικρό αεροσκάφος, το οποίο θα εκτελεί προκαθορισμένες διαδρομές και εάν εντοπίσει πυρκαγιά θα ενημέρωνει μέσω SMS για την θέση της.

Επάνω στο αεροσκάφος βρίσκονται :  

Α. Μια πλακέτα με λογισμικό πλοήγησης, ώστε αυτό να εκτελεί συγκεκριμένες διαδρομές, όπου το υψόμετρο και η ταχύτητα προκαθορίζονται από τον χρήστη και

Β.  Ένας Μικρουπολογιστής, ο οποίος συνδέεται με την κάμερα υπέρυθρων και μια πλακέτα με δυνατότητα ανίχνευσης θέσης μέσω GPS και αποστολής μηνυμάτων SMS.

Η υλοποίηση της ιδέας μας στηρίζεται στο γεγονός πως μια φωτιά στην κάμερα υπέρυθρων εμφανίζεται σαν μια περιοχή έντονου λευκού φωτός . Η κατασκευή μας λειτουργεί ως εξής:

Κατά  την διάρκεια της πτήσης, κάθε 5 δευτερόλεπτα, ο μικροϋπολογιστής δέχεται μια φωτογραφία από την κάμερα υπέρυθρων και καθορίζει το αν υπάρχει φωτιά, ελέγχοντας εάν σε αυτή υπάρχει έντονα λευκή περιοχή. Εάν εντοπιστεί, αποστέλλεται μήνυμα με τις συντεταγμένες της στην Πυροσβεστική.

Η ομάδα
Καθηγητής: Παναγιώτης Μανιάτης
Μέλη ομάδας: Ευστρατίου Νικόλαος Β' Λυκείου, Ιορδάνου Ευάγγελος Α' Λυκείου