Robot Feelings / 1ο ΕΠΑΛ ΔΑΦΝΗΣ

Θερμοκήπιο Υδροπονίας με Αυτοματισμούς και Επικοινωνία WiFi

Περιγραφή προβλήματος

Η συμβατική καλλιέργεια απαιτεί μεγαλύτερη κατανάλωση νερού. Η υδροπονική καλλιέργεια απαιτεί ως και 90% λιγότερο νερό από τη συμβατική καλλιέργεια. Η τεράστια αυτή οικονομία στο νερό την κάνει άκρως οικονομικότερη της καλλιέργειας σε χώμα και φυσικά περισσότερο οικολογική. Επιπλέον, τα φυτά μπορούν να “φυτεύονται” σε πολύ κοντινότερη απόσταση το ένα από το άλλο και ο καλλιεργητής έχει μεγάλη απόδοση σε μικρή έκταση γης.  Άρα δεν χρειάζεται να καταστραφεί δασική έκταση, ώστε να γίνει καλλιεργήσιμη.

Ένα σύστημα υδροπονίας μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε οριζόντια έκταση, όσο άγονη και πετρώδης και αν είναι αυτή. Αφού δεν χρησιμοποιείται η γη (το χώμα) για την καλλιέργεια, η γονιμότητα του εδάφους είναι παντελώς αδιάφορη. 

Λόγω της φύσης της καλλιέργειας δεν αναπτύσσονται ζιζάνια. Επίσης, η ανάπτυξη μιας υδροπονικής μονάδας σε πολλά και ανεξάρτητα μεταξύ τους θερμοκήπια έχει δείξει ότι καθυστερεί ή και αποτρέπει τη μετάδοση ασθενειών των φυτών. Με άλλα λόγια, τα φυτά έχουν μικρότερες ανάγκες σε εντομοκτόνα.

Παράλληλα, όλο το σύστημα υδροπονίας έχει εγκατασταθεί μέσα σε θερμοκήπιο όπου τα φυτά προστατεύονται από εξωγενείς παράγοντες και παράλληλα έχουν όλα τα ευεργετήματα ενός θερμοκηπίου όπως μειώνεται η εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών, συντομεύεται ο κύκλος παραγωγής των καλλιεργειών και πραγματοποιείται εξοικονόμηση ενός πολύ μεγάλου μέρους των λειτουργικών εξόδων.

Περιγραφή προτεινόμενης λύσης

Κατασκευάσαμε ένα θερμοκήπιο μικρών διαστάσεων με σύστημα υδροπονίας όπου τα φυτά αναπτύσσονται στο νερό και όχι στο χώμα. Λόγω του μικρού μεγέθους, το θερμοκήπιο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε μπαλκόνι ή σε ταράτσα πολυκατοικίας. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε σχολείο. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εκπαιδευτικούς λόγους για εξοικείωση με συστήματα υδροπονίας.

Τα φυτά αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και οικονομικότερα. Χρησιμοποιήσαμε αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας και CO2 ώστε να ελέγχουμε την ποιότητα του περιβάλλοντος ανάπτυξης των φυτών.  Ρυθμίζουμε με αυτοματισμούς την θερμοκρασία του θερμοκηπίου, ώστε να παραμένει σταθερή σε επιθυμητά όρια. Υπάρχει σύστημα ψύξης και θέρμανσης του θερμοκηπίου. Επίσης, έχει τοποθετηθεί αισθητήρας φωτός ώστε να ανάβει το βράδυ αυτόματα φωτισμός για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να αναπτύσσονται έτσι τα φυτά γρηγορότερα.

Το σύστημα υδροπονίας είναι μέσα σε θερμοκήπιο, έτσι διασφαλίζουμε υψηλότερες θερμοκρασίες, προστασία από επιβλαβή έντομα και ασθένειες. Μέσω wifi ενημερωνόμαστε από απόσταση για την κατάσταση λειτουργίας του θερμοκηπίου και για προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Η ομάδα
Καθηγητής: Αριστείδης Τσιατούχας
Μέλη ομάδας: Εμμανουήλ Γιατράκης Γ' Λυκείου, Τάλζι Γιώργος Γ' Λυκείου