Όμιλος ρομποτικής Φλώρινας ''Μικροί Χάκερ''

Συσκευή μέτρησης και καταγραφής δεδομένων ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Περιγραφή προβλήματος

Η ορεινή περιοχή της Φλώρινας, όπου κατοικούμε, αποτελούσε πάντα το επίκεντρο της βιομηχανίας Α.Η.Σ. (Ατμοηλεκτρικών Σταθμών) και εξόρυξης λιγνίτη στην Ελλάδα. Επιπλέον, ο τόπος μας χαρακτηρίζεται από ψυχρούς και διαρκείς χειμώνες, που ευθύνονται για την ανάγκη συνεχούς θέρμανσης 8 μήνες τον χρόνο (από Σεπτέμβριο έως Απρίλιο). Συνεπώς, η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται αισθητά, κυρίως από αιωρούμενα μικροσωματίδια κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, με πρωτεργάτες τα οικιακά τζάκια και την καύση ξύλου και pellet, καθώς και τους Α.Η.Σ. που τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται συχνά ένα “πέπλο” αιθαλομίχλης να καλύπτει την κοιλάδα της Φλώρινας, ενώ ασθένειες όπως οξύς βήχας και άσθμα έχουν ενταχθεί στην καθημερινότητα των πολιτών και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή όλων των πολιτών σε θέματα που αφορούν τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια εύχρηστη συσκευή η οποία συνοδευόμενη από μια διαδικτυακή πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους να γίνουν “ερασιτέχνες επιστήμονες”, μετρώντας και δημοσιεύοντας οι ίδιοι περιβαλλοντικά δεδομένα στην παγκόσμια κοινότητα με ευχάριστο και πρωτότυπο τρόπο καθώς κάνουν τη βόλτα τους.

Περιγραφή προτεινόμενης λύσης

Η πλατφόρμα μας αποτελείται από τρία βασικά μέρη: Τη φορητή συσκευή μετρήσεων, την ιστοσελίδα με τον χάρτη που εμφανίζονται οι μετρήσεις και την εφαρμογή που επιτρέπει στο κινητό μας να συνδέεται με τη συσκευή μετρήσεων, να λαμβάνει τις τιμές και να τις στέλνει στην ιστοσελίδα.

Η συσκευή μας είναι φορητή και μπορεί να τοποθετηθεί και σε ποδήλατα. Καταγράφει τιμές περιβαλλοντικής και αστικής ρύπανσης χρησιμοποιώντας οικονομικούς αισθητήρες και την μονάδα Arduino Uno, τις οποίες εμφανίζει στο κινητό που είναι συνδεδεμένο μέσω bluetooth. Η εφαρμογή που έχουμε αναπτύξει με τη βοήθεια του App Inventor στέλνει τα δεδομένα αυτά, μαζί με τις γεωγραφικές συντεταγμένες, την ημερομηνία και τα στοιχεία του χρήστη στην online βάση δεδομένων μας που αξιοποιεί την πλατφόρμα Firebase. Παράλληλα έχουμε αναπτύξει μια εφαρμογή σε Javascript αξιοποιώντας τη βιβλιοθήκη Leaflet js η οποία λαμβάνει “ζωντανά” τα δεδομένα από τη βάση μας και τα τοποθετεί στον παγκόσμιο χάρτη. Η εφαρμογή αυτή βρίσκεται στην ιστοσελίδα μας (ppf.edu.gr/coconut) και χρησιμοποιείται και μέσα από το περιβάλλον της εφαρμογής που τρέχει στο κινητό τηλέφωνο.

Η συσκευή μετράει τις εξής περιβαλλοντικές συνθήκες:

  • Θερμοκρασία
  • Υγρασία
  • Συγκεντρώσεις Μικροσωματιδίων (mg/m3)
  • Μονοξείδιο του άνθρακα
  • Ηχορύπανση
Πηγές
  • Αέρας και ατμοσφαιρική ρύπανση, Εμμανουέλα Ρεμουντάκη. 
  • Επανασχεδιασμός και ανάπλαση ανοικτών υπαίθριων χώρων εντός του αστικού ιστού της πόλης της Φλώρινας και λειτουργική ενοποίηση τους, σύμφωνα με τις αρχές του περιβαλλοντικού και βιοκλιματικού σχεδιασμού. Σαχινίδης Βασίλειος, Πολιτικός μηχανικός.
Η ομάδα
Καθηγητής: Γιάννης Αρβανιτάκης
Μέλη ομάδας: Παπαθανασίου Αχιλλέας Β' Γυμνασίου, Μπάλκος Δημήτρης Β' Γυμνασίου, Μαυρόπουλος Θεόφιλος Α' Γυμνασίου, Ντόβα Ασπασία Α' Γυμνασίου