Blog

Θέλεις να ξεσκάσεις; 5 ψαγμένες ιδέες για ψηφιακές εξερευνήσεις

News

02
Mar
SHARE

Η εποχή της πανδημίας απαιτεί να μένουμε σπίτι και ασφαλείς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το μυαλό δεν μπορεί να ταξιδέψει, και χάρη στην τεχνολογία να έρθει σε επαφή με προορισμούς που ίσως δεν είχες καν φανταστεί!

Περιπέτεια στους κρυφούς κόσμους της φύσης

Ανακάλυψε την απαράμιλλη ομορφιά και την πολυπλοκότητα της φύσης μέσα από την ψηφιακή περιήγηση στα Εθνικά Πάρκα των ΗΠΑ. Με οδηγούς τους φύλακες του εκάστοτε πάρκου, Park Rangers, μπορείς να ακολουθήσεις πολλά διαφορετικά μονοπάτια και να περιηγηθείς μέσα από εικονογράφηση 360° στο Yosemite Park, να πετάξεις πάνω από ένα ενεργό ηφαίστειο στο Εθνικό Πάρκο της Χαβάη, να περπατήσεις στο Grand Canyon, να καταδυθείς στα ναυάγια και τους κοραλλιογενείς ύφαλους της Αποξηραμένης Χελώνας (Dry Tortugas) και σε πολλά ακόμη συναρπαστικά μέρη.

Στα χνάρια του Indiana Jones

Τι καινούριο ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στον Ζώμινθο της Κρήτης για τον Μινωικό πολιτισμό; Τι συνέβαινε στον «χρυσό αιώνα» της Πομπηίας λίγο πριν την καταστροφή της; Τι είναι το «βασίλειο των τσιμπουριών» Cahal Pech και πώς σχετίζεται με τους Μάγια του Μπελίζ στην κεντρική Αμερική; Αυτά και άλλα πολλά, σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις στον ιστότοπο του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Interactive Archaeology Digs, συμμετέχοντας –έστω ψηφιακά–στις ανασκαφές που πραγματοποιεί ανά την υφήλιο. Μέσα από εικόνες και βίντεο, και με οδηγό τους ίδιους τους αρχαιολόγους, μπορείς να παρακολουθήσεις την ιστορία να αναπλάθεται μπροστά στα μάτια σου «ανακάλυψη προς ανακάλυψη» σε δεκάδες σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Χρονοταξίδι στη γέννηση του σύμπαντος

Εάν την έχεις μια περιέργεια για το πώς οι φυσικοί και οι μηχανικοί μελετούν τα μικρότερα σωματίδια του κόσμου προκειμένου να εξερευνήσουν τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής, ρίξε μια ματιά στο CERN. Μπορείς να περιηγηθείς σε ένα από τα πιο πολύπλοκα μηχανήματα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, να ενημερωθείς για την αντιύλη και την πρωτοποριακή ανακάλυψη του Μποζονίου του Higgs, να παρακολουθήσεις πειράματα, ακόμη και να ανακαλύψεις τι είναι το Big Bang – και μάλιστα με αφηγήτρια την Tilda Swinton. Απλά κατέβασε τη δωρεάν εφαρμογή του CERN και θα πραγματοποιήσεις ένα εικονικό ταξίδι στη γέννηση και την εξέλιξη του σύμπαντος.

Βουτιά στον Ειρηνικό ωκεανό

Ο κόλπος του Monterey στην Καλιφόρνια αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη θαλάσσιων θηλαστικών, από θαλάσσιες βίδρες και φώκιες, μέχρι δελφίνια, ενώ είναι και πέρασμα για φάλαινες που μεταναστεύουν για λόγους αναπαραγωγής. Η ομάδα του Ενυδρείου του κόλπου έχει τοποθετήσει κάμερες τόσο στον ωκεανό όσο και στις εγκαταστάσεις του, οπότε σε προκαθορισμένες ώρες μπορείς να δεις τις παιχνιδιάρικες θαλάσσιες βίδρες, τους σοβαρούς πιγκουίνους, τους απειλητικούς καρχαρίες και τα επιβλητικά σαλάχια που κολυμπούν στον ύφαλο. Αν έχεις την τύχη με το μέρος σου ίσως δεις ακόμη και μία φάλαινα καμπούρα, μια θαλάσσια χελώνα ή έναν καρχαρία-λεοπάρδαλη που ίσως περάσουν μπροστά από την κάμερα της ανοιχτής θάλασσας.

Επίσκεψη στο μέλλον

Η ιστοσελίδα της έκθεσης «AI: More than Human» εξερευνά τη διαρκώς εξελισσόμενη σχέση μεταξύ ανθρώπου και τεχνολογίας, μέσω κειμένου, εικόνας και βίντεο. Ο Δρ. Ramon Amaro θα σε ξεναγήσει στην ιστορία της τεχνητής νοημοσύνης και θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τις 25 κομβικές στιγμές που καθόρισαν την ανάπτυξή της. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στην έκθεση θα έρθεις σε επαφή με πρωτότυπες διαδραστικές εκφάνσεις της ΑΙ όπως το ρομποτάκι Soft Robotic Fish του ΜΙΤ που κολυμπάει στους ωκεανούς και μελετάει ζωντανά ψάρια. Κι οι εκπλήξεις μόλις άρχισαν!