Blog

Πότε έρχονται οι ψηφιακοί γιατροί

News

14
Dec
SHARE

 

Πώς οι εκθετικές τεχνολογίες μεταμορφώνουν την ιατρική – και σώζουν ζωές

Κάθε χρόνος που περνάει σημαδεύεται από την εντυπωσιακή πρόοδο της ιατρικής. Αφενός η αλληλούχιση του DNA, και αφετέρου οι εκθετικές τεχνολογίες, οδηγούν την επιστήμη και τις πρακτικές εφαρμογές της –από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία– σε πρωτοφανή επίπεδα. Τόσο που πολλοί αναφέρονται πλέον στην «εκθετική ιατρική» που θα οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις της ανθρώπινης υγείας και ευημερίας σε παγκόσμια κλίμακα.

Η βασικότερη αλλαγή είναι ότι πλέον βαδίζουμε στην εποχή της πλήρως εξατομικευμένης ιατρικής: Κάθε ασθενής θα αντιμετωπίζεται μεμονωμένα, σύμφωνα με τα ακριβή συμπτώματα και δείκτες, το ιατρικό ιστορικό του και σειρά άλλων παραγόντων, που θα κάνουν τη θεραπεία του πιο εύκολη, πιο γρήγορη και πιο ανώδυνη.

Τα big data στο επίκεντρο

Η αξιοποίηση των υπερπολύτιμων ιατρικών δεδομένων είναι ένα από τα κλειδιά γι’ αυτή τη μεγάλη αλλαγή. Τα big data προσφέρουν στους ερευνητές και την ευρύτερη ιατρική κοινότητα απίστευτο πλούτο πληροφοριών και δεδομένων, που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του μεμονωμένου ασθενούς, αλλά και να αξιοποιηθούν στη συνέχεια και στους υπόλοιπους.

Στο ίδιο πλαίσιο, ακόμη και τα φάρμακα θα αναπτύσσονται και θα διαμορφώνονται στην τελική τους μορφή και δοσολογία, σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς.

Τα σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα γίνονται διαρκώς ισχυρότερα, ενώ το κόστος τους πέφτει διαρκώς, με αποτέλεσμα να γίνεται ευκολότερη η συλλογή και επεξεργασία των «μεγάλων δεδομένων». Είναι βέβαια απαραίτητο να υπάρχει μέριμνα για την προστασία των δεδομένων αυτών, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Η πρόληψη μετράει

Ακόμη και καθημερινά gadgets όπως τα έξυπνα ρολόγια και οι κάθε λογής wearable αισθητήρες του Internet of Things μεταφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία μας. Από την αρτηριακή πίεση, και τους καρδιακούς παλμούς, μέχρι τις συνήθειες ύπνου και διατροφής. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να διαβιβάζονται στον οικογενειακό γιατρό ή να παρακολουθούνται με αυτόματο τρόπο από έναν αλγόριθμο. Αυτόν που θα αποκαλούμε ψηφιακό γιατρό!

Με αυτό τον τρόπο, η ιατρική μετατοπίζεται από τη δραστική και δαπανηρή περίθαλψη ασθενών μετά από ένα έκτακτο συμβάν (καρδιακό, εγκεφαλικό κ.λπ.), σε μια συνεχή προληπτική διαδικασία παρακολούθησης και πρόληψης. Η διαρκής παρακολούθηση και ανάλυση των δεικτών υγείας, θα συνδυάζεται με εξατομικευμένο πλάνο άσκησης και διατροφής. Ακόμη και μια ίωση θα μπορεί να προβλεφθεί στο αρχικό στάδιο, και να αντιμετωπιστεί πριν εξελιχθεί απειλητικά για την υγεία.

Τα πλεονεκτήματα της μεγάλης αυτής μεταρρύθμισης είναι προφανή για τους ασθενείς, ενώ πολύ μικρότερο κόστος θα είναι το κόστος για το σύστημα υγείας. Δεν αργεί μάλιστα η μέρα που οι περισσότεροι θα αναλαμβάνουμε τον έλεγχο της υγείας μας, χωρίς να απαιτείται η παρέμβαση εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού. Θα αρκούν μερικά «αγγίγματα» στην οθόνη του smartphone.

 

Με πληροφορίες από το Singularity University