Blog

Πώς να ταξιδέψεις στο διάστημα χωρίς να βγεις από το δωμάτιό σου

News

02
Jul
SHARE

Εφαρμογές για το κινητό και τον υπολογιστή που σου επιτρέπουν να εξερευνήσεις το σύμπαν

Σε μια εποχή που τα μεγάλα ταξίδια είναι απαγορευτικά, η τεχνολογία μας διευκολύνει να ταξιδέψουμε, ακόμη κι εκεί που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν φτάσει: στο διάστημα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής ή ένα smartphone με σύνδεση στο διαδίκτυο και το ταξίδι ξεκινά χωρίς καν να χρειαστεί να βγεις από το δωμάτιό σου.

Google Sky Map

Αν το Google Earth σε βοήθησε να ανακαλύψεις τα κρυμμένα μυστικά της Γης, με το Google Sky μπορείς να εξερευνήσεις το διάστημα όπως φαίνεται από την επιφάνεια του πλανήτη μας. Μέσω του Google Sky μπορείς να περιηγηθείς σε εκατομμύρια αστερισμούς και γαλαξίες και να απολαύσεις εικόνες ενός ουρανού γεμάτου με αστέρια που προέρχονται από επιστημονικές και ακαδημαϊκές πηγές, όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble, η Sloan Digital Sky Survey και η Digitized Sky Survey.

Κάνε κλικ στις μικρογραφίες εικόνων στο κάτω μέρος της οθόνης προκειμένου να μάθεις περισσότερα σχετικά τους πλανήτες, τους αστερισμούς, τα διάσημα αστέρια, τους γαλαξίες και τα νεφελώματα κ.ά, ενώ στο πάνω αριστερά μέρος της οθόνης θα βρεις «χάρτες» για τη Σελήνη και τον Άρη, μέσω των συνδέσμων Google Moon και Google Mars. Ακούγεται συναρπαστικό; Πού να το δεις στην πράξη.

Βρες το Google Sky Map εδώ

NASA App

Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, η γνωστή μας NASA, έχει δημιουργήσει μία εξαιρετική, δωρεάν εφαρμογή, για την εξερεύνηση του διαστήματος. Περιλαμβάνει περισσότερες από 18.000 φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία μπορείς να μοιραστείς με τους φίλους σου στα κοινωνικά δίκτυα. Η εφαρμογή περιλαμβάνει επίσης πλούσιο εκπαιδευτικό περιεχόμενο, όπως τη δυνατότητα να εξερευνήσεις μια προσομοιωμένη προβολή του Ηλιακού μας Συστήματος ή να παρακολουθήσεις σε πραγματικό χρόνο τη θέα της γης από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Μέσω του app μπορείς επίσης να ενημερώνεσαι για όλες τις τρέχουσες και επικείμενες αποστολές της NASA.

Κατέβασε τo NASA App εδώ

Solar Walk Ads+

Θα μπορούσες να την περιγράψεις και ως μία διαδραστική εγκυκλοπαίδεια του διαστήματος. Η Solar Walk Ads+ είναι μία δωρεάν εφαρμογή, με την οποία μπορείς να εξερευνήσεις όλους τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματός μας σε πραγματικό χρόνο, να ελέγξεις τις τρέχουσες θέσεις τους και να μάθεις ενδιαφέρουσες πληροφορίες  για τον καθένα από αυτούς. Μέσα από μία λεπτομερή 3D απεικόνιση του Ηλιακού Συστήματος, που μπορεί να περιστραφεί και να μεγεθυνθεί εύκολα, έχεις τη δυνατότητα να περιηγηθείς κυριολεκτικά στο χωροχρόνο, αφού η εφαρμογή σου επιτρέπει να ανακαλύψεις πώς φαινόταν το σύμπαν και το ηλιακό μας σύστημα στο παρελθόν.

Κατέβασε τη Solar Walk Ads+ εδώ

ISS Detector app

Θα έχεις σίγουρα ακούσει για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (International Space Station), ένα ερευνητικό εργαστήριο που περιστρέφεται γύρω από τη Γη και επιτρέπει στο πολυεθνικό πλήρωμά του να εκτελεί πειράματα σχετικά με τομείς όπως ιατρική, βιολογία, φυσική, μετεωρολογία κ.ά. σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Τώρα μπορείς να εντοπίσεις τον ΔΔΣ όταν περνάει περίπου 400 χλμ. πάνω από το κεφάλι σου, χάρη στη δωρεάν εφαρμογή ISS Detector app.

Μόλις συνδέσεις την τοποθεσία σου –τη μόνη άδεια που ζητά η εφαρμογή– θα ενημερωθείς για το πότε και πού να αναζητήσεις το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καθώς και για το αν οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες προκειμένου να στήσεις τη φωτογραφική μηχανή σου και να καταγράψεις εντυπωσιακές αποδείξεις ότι όντως κινείται πάνω από τα κεφάλια μας.

Κατέβασε την ISS Detector app εδώ

Pocket Universe

Η σύγχρονη κοσμολογία θεωρεί ότι το σύμπαν μας μπορεί να είναι ένα από τα πολλά σύμπαντα, μέσα στο πολυσύμπαν. Ο φυσικός Alan Guth του MIT έχει μάλιστα προτείνει ότι νέα σύμπαντα, τα οποία ονομάζει «σύμπαντα τσέπης» (pocket universes) δημιουργούνται συνεχώς, αλλά δεν είναι ορατά στο δικό μας. Τι γνωρίζεις όμως για το δικό μας; Με την εφαρμογή Pocket Universe μπορείς να μάθεις πολλά. Το Pocket Universe θα σε καθοδηγήσει προκειμένου να μάθεις τα ονόματα των αστερισμών και των πλανητών, να εξερευνήσεις το Ηλιακό Σύστημα και να βολτάρεις στην επιφάνεια της Σελήνης και του Άρη. Με πληροφοριακό υλικό για περισσότερα από 80.000 αστέρια, παιχνίδια, κουίζ και ενημερωμένες ειδήσεις, η περιήγηση στο Pocket Universe φέρνει το σύμπαν στο τσεπάκι σου.

Κατέβασε την εφαρμογή Pocket Universe εδώ