Blog

Ποιος είναι ο Arduino της Ιβρέα που έκανε τη μάθηση συναρπαστική και τον προγραμματισμό παιχνιδάκι;

News

02
Sep
SHARE

Η Ιβρέα, είναι μία γραφική, ιταλική κωμόπολη κοντά στο Τορίνο, διάσημη για τους βασιλιάδες της: Το 1002, ο μαρκήσιος Αρντουίνο από τον Οίκο της Ιβρέας ανακηρύχτηκε βασιλιάς της Ιταλίας και κατάφερε να ανεξαρτητοποιήσει προσωρινά τη χώρα του από τη Γερμανία.

Μια χιλιετία αργότερα, σε μία καφετέρια που πήρε το όνομά της από τον εν λόγω βασιλιά, το «Bar di Re Arduino», γεννήθηκε μία βασίλισσα των DIY ηλεκτρονικών κατασκευών που κατάφερε να εκδημοκρατικοποιήσει την τεχνολογία: Η πλατφόρμα Arduino.

Πώς εκδημοκρατίζεται η τεχνολογία;

Στο μικροσύμπαν του Generation Next, δεν κρύψαμε ποτέ την αγάπη και την αφοσίωσή μας στην Arduino: Μέσα από τους κύκλους δραστηριοτήτων που έχουμε σχεδιάσει μπορείς να μάθεις τα πάντα για την εύχρηστη αυτή πλατφόρμα ανάπτυξης έργων ηλεκτρονικής, αυτοματισμού και ρομποτικής, ενώ παράλληλα να πάρεις ιδέες και να δημιουργήσεις τις δικές σου κατασκευές. Όσο για την πίστη μας στον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας; Όλο το υλικό του Generation Next είναι ανοιχτό και διαθέσιμο σε όλους όσους έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Κάπως έτσι ξεκίνησε και η ιστορία της πλατφόρμας Arduino, κάπου στις αρχές του 2000. Ο Massimo Banzi, ως καθηγητής σχεδιασμού διαδραστικών ψηφιακών συστημάτων (Interaction Design) στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Ιβρέα γινόταν συχνά αποδέκτης παραπόνων από τους μαθητές του διότι δεν είχαν πρόσβαση σε οικονομικούς μικροελεγκτές προκειμένου να δημιουργούν τις ρομποτικές κατασκευές τους.

Το θέμα αυτό απασχολούσε αρκετά τον Banzi, ώστε να το συζητάει με τον συνάδελφό του David Cuartielles, καθώς έπιναν τον καφέ τους στο Bar di Re Arduino, το οποίο βρισκόταν κοντά στο Ινστιτούτο. Και η λύση δεν άργησε να βρεθεί: Ζητώντας τη βοήθεια του μαθητή τους David Mellis, αποφάσισαν να σχεδιάσουν το δικό τους σύστημα ελέγχου ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, αισθητήρων και συστημάτων επέκτασης.

Το ονόμασαν Arduino, μιας και η ιδέα είχε γεννηθεί στο αγαπημένο τους στέκι, και το ανέβασαν στο διαδίκτυο, προσβάσιμο σε όλους: Μπορείς να επισκεφθείς τον ιστότοπο της πλατφόρμας και να μελετήσεις τα αρχεία σχεδίασης και το λογισμικό της πλακέτας. Αν το εφευρετικό σου πνεύμα σε καλεί, κατέβασε τα σχέδια και κατασκεύασε τη δική σου πλακέτα. Αν πάλι έχεις εμπορικό πνεύμα, μπορείς να συνεργαστείς με ένα εργοστάσιο και να μπεις στην μαζική παραγωγή και πώληση: Οι πλακέτες κυκλωμάτων Arduino δεν έχουν κατοχυρωθεί με διπλώματα ευρεσιτεχνίας και δεν θα χρειαστεί να καταβάλεις ούτε ένα ευρώ σε δικαιώματα στον Massimo Banzi και την παρέα του.

Αυτό σημαίνει εκδημοκρατισμός της τεχνολογίας για τους δημιουργούς της πλατφόρμας Arduino και αποτελεί μία αξία που κυριαρχεί και στο μικροσύμπαν μας: Επισκέψου τις ενότητες Arduino Basics και Arduino Αισθητήρες και Περιφερειακά του Generation Next και θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι για να κινητοποιήσεις τον εφευρέτη ή την εφευρέτρια που κρύβεται μέσα σου και να υλοποιήσεις τις δικές σου κατασκευές!