Blog

Icebreaker: το καινοτόμο σύστημα προστασίας των καλλιεργειών που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από μαθητές Γυμνασίου της Καλαμάτας

News

01
Oct
SHARE

Το έπαθλο είναι ένα ταξίδι στο ερευνητικό κέντρο CERN

Φέτος, τον χειμώνα ο Δημήτρης, ο Ηλίας και ο Νικήτας θα βιώσουν μια σπάνια εμπειρία που ενδέχεται να αλλάξει τη ζωή τους, καθώς θα ενταχθούν στο κλειστό κλαμπ των μαθητών που έχουν επισκεφθεί το σπουδαίο ερευνητικό κέντρο CERN στην Ελβετία.

Διαβατήριο γι’ αυτό το ταξίδι, ήταν η καινοτόμος ιδέα και υλοποίηση που υπέβαλαν στο πλαίσιο των εργαστηρίων STEM. Την αποκαλούν “The Ice Breaker”, και κάνει αυτό ακριβώς που υπόσχεται: σπάει τον πάγο. Οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας, αναφέρονται βέβαια στον παγετό, μια δυνητικά επικίνδυνη ή ακόμη και καταστροφική κατάσταση για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Ποιο πρόβλημα θέλησαν να αντιμετωπίσουν…

Οι ζημιές που προκαλεί κάθε χρόνο ο παγετός στις καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστες. Εκτιμάται ότι μόνο στον νομό Μεσσηνίας, οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι αγρότες κάθε χρόνο φτάνουν στα 2.500.000 €. Σε άλλους νομούς τα ποσά είναι κατά πολύ υψηλότερα, και οι ειδικοί υπολογίζουν ότι το αθροιστικό κόστος για τη χώρα μπορεί να ξεπεράσει τα 350.000.000 €.

Στα ποσά αυτά μάλιστα δεν συνυπολογίζονται οι παράπλευρες απώλειες, ούτε τα κέρδη που θα είχαν οι καλλιεργητές, οι μεταπωλητές και οι έμποροι, εφόσον τα προϊόντα δεν καταστρέφονταν και έφταναν κανονικά στους καταναλωτές. Η αγωνία των αγροτών να προστατεύσουν τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα της παραγωγής τους, αποτέλεσε την αφορμή για να πειραματιστούν οι μαθητές με τεχνολογικές λύσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

…και ποια λύση έδωσαν

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χιλιάδων αγροτών, οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας, με την επίβλεψη του καθηγητή τεχνολογίας Αλέξανδρου Καραβλίδη, κατασκεύασαν μια πρωτοποριακή συσκευή καταγραφής των καιρικών συνθηκών.

Το σύστημα βασίζεται σε arduino uno, και ενσωματώνει ειδικούς αισθητήρες (θερμοκρασίας, βροχής και έντασης του ανέμου), αλλά και μια οθόνη στην οποία προβάλλονται όλα τα δεδομένα που συλλέγονται. Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι για την κατασκευή του αυτοσχέδιου αισθητήρα ανέμου αξιοποίησαν παλιά ή άχρηστα υλικά, όπως ένα μοτεράκι από χαλασμένο CD-player, αλλά και πλαστικά καπάκια μπουκαλιών!

Με αυτό τον τρόπο, ανά πάσα στιγμή συλλέγονται και απεικονίζονται όλα τα δεδομένα που ευνοούν την εμφάνιση παγετού. Ο παγετός εμφανίζεται μόλις η θερμοκρασία πέσει στους μηδέν βαθμούς Κελσίου ή και χαμηλότερα, και παράλληλα δεν βρέχει και επικρατεί άπνοια.

 

Δεν μένει μόνο στην καταγραφή των καιρικών συνθηκών

Το καινοτόμο σύστημα, όμως, δεν εξαντλείται στην καταγραφή των δεδομένων και την ενημέρωση των αγροτών. Αμέσως μόλις οι αισθητήρες καταγράψουν το σύνολο των προαπαιτούμενων συνθηκών, ενεργοποιείται αυτόματα η αντλία νερού και αρχίζει το πότισμα για την αντιμετώπιση του παγετού.

Αν όμως αρχίσει να φυσάει –ακόμη κι αν η θερμοκρασία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα–, ο αισθητήρας μεταφέρει το μήνυμα στο σύστημα ώστε να διακοπεί το πότισμα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν βρέχει, καθώς ο ειδικός αισθητήρας απενεργοποιεί την αντλία ώστε να μην ποτίζονται άσκοπα τα φυτά, και παράλληλα να διακοπεί η αχρείαστη σπατάλη νερού.

Ευχόμαστε το ταξίδι των Καλαματιανών μαθητών στις εγκαταστάσεις του CERN να αποδειχθεί δημιουργικό και γόνιμο, και να τους δώσει αφορμές και ιδέες για να συνεχίσουν να σκέφτονται και να δημιουργούν με καινοτόμο τρόπο. Το ίδιο ευχόμαστε και για τους συνομήλικούς τους που μπορεί να μην επισκεφθούν το γνωστό ερευνητικό κέντρο, αλλά σίγουρα μπορούν να τους ακολουθήσουν στον ορθάνοιχτο δρόμο της τεχνολογικής και επιστημονικής καινοτομίας.