Blog

Επιστροφή στα θρανία με ένα πείραμα που απαιτεί συνεργασία και ομαδικότητα

News

19
May
SHARE

Η επιστροφή στα θρανία είναι πλέον γεγονός και μικροί και μεγάλοι ελπίζουν–εφόσον είναι εφικτό– να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία. 

Ωστόσο, μεταξύ πρωτοκόλλων ασφάλειας, self-tests αλλά και ενθουσιασμού για την επιστροφή στη μαθητική κοινότητα, η νέα κανονικότητα του σχολείου απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση μέχρι να στείλουμε για τα καλά την πανδημία COVID-19 στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. 

Μένουμε Ασφαλείς με καθαρά χέρια 

Ένα από τα βασικά μαθήματα που πήραμε την τελευταία χρονιά είναι ότι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών είναι το πιο απλό και αποτελεσματικό μέτρο για την αποτροπή της εξάπλωσης των μικροβίων και την πρόληψη των λοιμώξεων. 

Εσύ πόσο καλά πλένεις τα χέρια σου; Οι συμμαθητές σου; Με το παρακάτω πείραμα που μπορείτε να πραγματοποιήσετε παρέα στο σχολείο, ίσως βρεθείτε προ εκπλήξεως σχετικά με το πού ενδέχεται να κρύβονται ιοί και μικρόβια!

Τι θα χρειαστεί:

• Νεροχύτης 

• Πλενόμενα χρώματα 

• Σαπούνι

• Χειροπετσέτες 

Διαδικασία 

• Κάλυψε καλά και τα δύο χέρια σου με χρώμα και άφησέ το να στεγνώσει για 3-4 λεπτά. Βεβαιώσου ότι έχεις καλύψει όλη την επιφάνεια, ακόμα και ανάμεσα στα δάχτυλά ή γύρω από τα νύχια.   

• Πλύνε για λίγο τα χέρια σου με ζεστό νερό. Πόσο χρώμα έμεινε;

• Τρίψε τα χέρια σου μεταξύ τους κάτω από το τρεχούμενο νερό. Θα δεις ότι και πάλι το χρώμα παραμένει. 

• Χρησιμοποίησε λίγο σαπούνι και μέτρησε έως το 5 ενώ πλένεις τα χέρια σου. Πόσο χρώμα απομένει πλέον;

• Συνέχισε να χρησιμοποιείς σαπούνι και πλύνε τα χέρια σου για άλλα 15 δευτερόλεπτα. 

• Σκούπισε τα χέρια σου και αφιέρωσε λίγο χρόνο στην εξέτασή τους: Μήπως ορισμένα μέρη είναι καθαρότερα από άλλα; Σε ποια σημεία συγκεντρώνεται το περισσότερο υπόλειμμα χρώματος; Τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις το πλύσιμο των χεριών σου;

Πιθανότατα με αυτό το απλό πείραμα, ανακάλυψες ότι το ξέβγαλμα, ή ακόμη και το τρίψιμο των χεριών μόνο με νερό δεν ήταν αρκετό προκειμένου να φύγει το χρώμα. Το σαπούνι βοήθησε στη διάλυση του χρώματος καθιστώντας ευκολότερη την αφαίρεσή του, αλλά με αρκετή προσπάθεια: δεν αρκεί μόνο το σαπούνι αλλά χρειάζεται καλό πλύσιμο σε κάθε γωνίτσα όπου μπορεί να έχει κατακαθίσει το χρώμα και για κάμποσα δευτερόλεπτα. Τώρα φαντάσου ότι το χρώμα είναι τα χιλιάδες μικρόβια με τα οποία έρχεσαι σε επαφή καθημερινά, από το θρανίο και την κοινόχρηστη βρύση μέχρι το μπουφάν και το υπνοδωμάτιό σου. 

Μοιράσου το σαπούνι και όχι τα μικρόβια

Σε αυτό το πείραμα, χρησιμοποιήσαμε χρώμα, ώστε να ανακαλύψεις και εμπειρικά τι σημαίνει να μην πλένεις καλά τα χέρια σου. Ωστόσο, τα βακτήρια και οι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, είναι τόσο μικροσκοπικοί που δεν μπορείς να τους δεις χωρίς μικροσκόπιο. 

Ενδεχομένως λοιπόν να θεωρείς ότι μετά από ένα σύντομο πλύσιμο τα χέρια σου φαίνονται καθαρά, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι καλυμμένα με μικρόβια! Για να αποφευχθεί η εξάπλωση μικροβίων, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση και των ιών που οδηγούν σε γρίπη και κρυολογήματα, οι ειδικοί προτείνουν:

• Βρέξε τα χέρια σου με καθαρό νερό και βάλε σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των χεριών, ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια.

• Τρίψε καλά τα χέρια σου –με έμφαση στα σημεία που προαναφέραμε– για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα (σαν να τραγουδάς δύο φορές το τραγούδι των γενεθλίων). 

• Ξέπλυνε καλά και στέγνωσε τα χέρια σου με καθαρή πετσέτα ή χειροπετσέτα μίας χρήσης. Αν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, χρησιμοποίησε τη χειροπετσέτα για να κλείσεις τη βρύση. 

Μοιράσου με τους συμμαθητές σου το σαπούνι και όχι τα μικρόβια για να μείνετε ασφαλείς με καθαρά χέρια στο live sequel της σχολικής σεζόν!