Blog

3 STEM πειράματα για να μεταφέρεις τη «μαγεία» των Χριστουγέννων στο δωμάτιό σου

News

24
Dec
SHARE

Αν πιστεύεις ότι το STEM δεν είναι διασκεδαστικό, τότε δεν βρίσκεσαι στη σωστή σελίδα. Συνέχισε όμως να διαβάζεις, γιατί θα προσπαθήσουμε να σε πείσουμε. Αν πάλι λατρεύεις να καταπιάνεσαι με STEM δραστηριότητες και θέλεις να ανακαλύψεις την εορταστική πλευρά τους, είσαι στο σωστό μέρος. Ακολουθούν τρεις ιδέες για πειράματα που θα σε βοηθήσουν να εξερευνήσεις την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά και να μεταφέρεις τη «μαγεία» των Χριστουγέννων στο δωμάτιό σου. 

Ένα κανόνι που πετάει κομφετί

Με αυτό το κανονάκι για κομφετί, αξιοποιώντας την ελαστικότητα ενός μπαλονιού και την κινητική ενέργεια, θα μπορέσεις να δημιουργήσεις στη στιγμή μία πιο εορταστική ατμόσφαιρα, είτε πρόκειται για παραμονή πρωτοχρονιάς είτε για τα γενέθλια ενός αγαπημένου προσώπου σου.

Τι θα χρειαστείς

• Ένα ρολό χαρτιού υγείας 

• Ένα μπαλόνι

• Κολλητική ταινία

• Κομφετί (ή χρωματιστά χαρτάκια που θα φτιάξεις εσύ) 

 

Βήμα 1ο: Δέσε με κόμπο το στόμιο του μπαλονιού (χωρίς να το έχεις φουσκώσει).

Βήμα 2ο: Κόψε περίπου το 1/3 από την κορυφή του μπαλονιού με ένα ψαλίδι. 

Βήμα 3ο: Καπάκωσε την μία πλευρά από το χαρτονένιο ρολό με το μπαλόνι. Προσπάθησε να κεντράρεις τον κόμπο όσο καλύτερα μπορείς. 

Βήμα 4ο: Χρησιμοποίησε την κολλητική ταινία για να στερεώσεις καλά το μπαλόνι πάνω στο ρολό. Αν έχεις χρωματιστή ταινία ή και με διάφορα σχέδια, κάλυψε όλο το υπόλοιπο ρολό ώστε να δώσεις μια πιο δημιουργική νότα στο κανονάκι σου. 

Βήμα 5ο: Βάλε το κομφετί στο ρολό. 

Ώρα για εκτόξευση! Κράτα το ρολό με το ένα χέρι και τράβηξε προς τα πίσω τον κόμπο του μπαλονιού με το άλλο χέρι. Μόλις αφήσεις τον κόμπο, το κομφετί σου θα σκορπιστεί στο χώρο. 

 

Ο «εκρηκτικός» Άγιος Βασίλης

Μπορείς να κάνεις τον Άγιο Βασίλη να «εκραγεί» ακόμα κι αν ήσουν ο καλύτερος εαυτός σου όλη την προηγούμενη χρονιά; Ναι, αρκεί να ακολουθήσεις τη διαδικασία που ακολουθεί. Πρέπει να ανακατέψεις μαγειρική σόδα και ξίδι με στόχο την παραγωγή αερίου διοξειδίου του άνθρακα. Όσο αυτό θα διογκώνεται, ο Άγιος Βασίλης στη σακούλα θα τεντώνεται, θα επεκτείνεται, θα αναποδογυρίζει και τελικά θα σκάσει!

Για την υλοποίηση του πειράματος προτείνουμε εξωτερικό χώρο ώστε να συμμαζέψεις πιο εύκολα τα απομεινάρια της έκρηξης! 

Ναι, αφού εσύ θα διασκεδάσεις, εσύ θα τα μαζέψεις.

Τι θα χρειαστείς:

• Μία σακούλα τροφίμων με κλείσιμο zip 

• Ανεξίτηλους μαρκαδόρους 

• Ένα φλιτζάνι 

• Ένα κουτάλι της σούπας 

• Ξίδι

• Μαγειρική σόδα

• Χαρτί υγείας

 

Βήμα 1ο: Σχεδίασε το πρόσωπο του Άγιου Βασίλη στη μία πλευρά της σακούλας. Αν δεν αισθάνεσαι και τόσο κοντά στην καλλιτεχνική σου πλευρά, στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις πληθώρα εικόνων του αγαπημένου Άγιου και να την ξεπατικώσεις. 

Βήμα 2ο: Ρίξε μισό φλιτζάνι ξίδι μέσα στη σακούλα. 

Βήμα 3ο: Τοποθέτησε μία κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα πάνω σε δύο τετράγωνα χαρτιού υγείας. Στη συνέχεια, δίπλωσε το χαρτί ώστε να παγιδεύσεις τη σόδα στο εσωτερικό του. Βάλτο γρήγορα μέσα στην σακούλα και κλείσε αμέσως το zip. 

Η ώρα της έκρηξης έφτασε! Βάλε τη σακούλα στο έδαφος και περίμενε το μπαμ, καθώς η αγωνία κορυφώνεται. Αν θέλεις να κάνεις ακόμη πιο εντυπωσιακό το θέαμα, μπορείς στο 2ο βήμα να προσθέσεις 2-3 σταγόνες από χρώμα τροφίμων. 

 

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από γάλα και ξίδι

Χημεία και χριστουγεννιάτικες κατασκευές συνδυάζονται; Ανακάλυψε τι συμβαίνει όταν προσθέσεις ξίδι στο γάλα και φτιάξε σπιτικά χριστουγεννιάτικα στολίδια! 

Τι θα χρειαστείς:

• 1 φλιτζάνι γάλα

• 4 κουταλιές ξίδι

• Ανεξίτηλους μαρκαδόρους 

• Τσέρκια για μπισκότα

• Σουρωτήρι

• Χαρτοπετσέτες

• 1 Καλαμάκι 

• Κορδέλα

 

Βήμα 1ο: Ρίξε 1 φλιτζάνι γάλα σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και ζέστανέ το για 90 δευτερόλεπτα.

Βήμα 2ο: Πρόσθεσε 4 κουταλιές ξίδι στο γάλα και ανακάτεψε για 60 δευτερόλεπτα. Θα παρατηρήσεις ότι τα το γάλα θα διαχωριστεί σε στερεό και υγρό. 

Βήμα 3ο: Ρίξε το μείγμα σε ένα σουρωτήρι και πίεσέ το ώστε να φύγουν τα υγρά. Αφαίρεσε και τα τελευταία, πιέζοντας μία χαρτοπετσέτα στο φίλτρο. 

Βήμα 4ο: Τοποθέτησε τα τσέρκια σε χαρτοπετσέτες. Στη συνέχεια, βάλε το μείγμα που προέκυψε στο 3ο βήμα μέσα στα τσέρκια. Με ένα καλαμάκι κάνε τρύπες στην κορυφή των στολιδιών.

Βήμα 5ο: Άσε το μείγμα να ξεραθεί για 48 ώρες και μετά αφαίρεσέ το προσεκτικά από τα τσέρκια. Στη συνέχεια, μπορείς να διακοσμήσεις τα στολίδια σου με τους ανεξίτηλους μαρκαδόρους. 

Βήμα 6ο: Πέρασε ένα κομμάτι κορδέλας μέσα από κάθε τρύπα και τα στολίδια σου είναι έτοιμα.  

Τα στολίδια σου μπορεί να μοιάζουν με πλαστικά αλλά δεν είναι. Η χημική αντίδραση που συμβαίνει ανάμεσα στο γάλα και το ξίδι, σχηματίζει την ουσία που ονομάζουμε πλαστικό καζεΐνης ή γαλάλιθο. 

Η καζεΐνη είναι πρωτεΐνη του γάλακτος, ευθύνεται για το άσπρο χρώμα του και αποτελεί επίσης βασικό συστατικό του τυριού. Ακόμα όμως και αν σου αρέσει πολύ το τυρί, μην δοκιμάσεις να φας τα στολίδια σου. Κρέμασέ τα στο δέντρο και απόλαυσέ τα καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.