Blog

Πασχαλινά αυγά: Πριν τα φας, πειραματίσου μαζί τους!

News

12
Apr
SHARE

Εάν βαρέθηκες τα παραδοσιακά κόκκινα αβγά, σού έχουμε μια πρόταση: Χρησιμοποίησε τη «χημεία» του λαδιού και του ξιδιού προκειμένου να μετατρέψεις τη βαφή των πασχαλινών αβγών σε ένα διασκεδαστικό πείραμα με αναπάντεχα όμορφα αποτελέσματα! Τι εννοούμε; Με απλά υλικά που θα βρεις στην κουζίνα, μπορείς να βάψεις τα δικά σου αβγά, ώστε να μοιάζουν με πολύχρωμα μωσαϊκά ή μακρινούς γαλαξίες! 

Δεν θα χρειαστείς ιδιαίτερο εξοπλισμό. Ωστόσο, σου προτείνουμε να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου μεγαλύτερου για το βράσιμο των αβγών. Στη συνέχεια, θα χρειαστείς έναν καθαρό χώρο εργασίας για τη διεξαγωγή του πειράματός σου. Μην αμελήσεις, βέβαια, να τον παραδώσεις καθαρό στην υπόλοιπη οικογένεια, μετά την ολοκλήρωση του πειράματος. 

Ας φτιάξουμε λοιπόν αβγά-μωσαϊκά: 

Τι θα χρειαστείς:

  • Σφιχτά βραστά αυγά
  • Ελαιόλαδο 
  • Χρώματα τροφίμων 
  • Ξίδι
  • Νερό
  • Πλαστικά ποτήρια
  • Μικρά μπολ
  • Χαρτί κουζίνας 

Διαδικασία:

Βήμα 1: Ρίξε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό σε ένα πλαστικό ποτήρι, πρόσθεσε 3 σταγόνες από ένα χρώμα τροφίμων και 1 κουταλάκι του γλυκού ξίδι. Ανακάτεψε καλά και επανάλαβε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα χρώματα που έχεις στη διάθεσή σου.

Βήμα 2: Πρόσθεσε ένα αβγό σε κάθε ποτήρι. Άφησέ το μέσα για 3 λεπτά. Στη συνέχεια, αφαίρεσέ το και τοποθέτησέ το πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

Βήμα 3: Σε κάθε μπολ, ρίξε τόσο νερό ώστε να καλύπτει το μισό αβγό όταν το βουτήξεις. Πρόσθεσε 1 κουταλιά της σούπας λάδι και 6 σταγόνες χρώμα σε κάθε μπολ.

Βήμα 4: Τοποθέτησε ένα αβγό σε κάθε μπολ (με διαφορετικό χρώμα από αυτό του αβγού) και με ένα κουτάλι ρίξε πάνω του το μείγμα. Άφησέ το σε αυτήν την πλευρά για περίπου 3-4 λεπτά και στη συνέχεια αναποδογύρισέ το ώστε να μείνει και η άλλη πλευρά στο μείγμα για 3-4 λεπτά.

Βήμα 5: Βγάλε τα αβγά από τα μπολάκια και άφησέ τα για λίγα λεπτά σε απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια, σκούπισε κάθε αβγό με χαρτί κουζίνας. Τα αβγά-μωσαϊκά είναι έτοιμα!

 

Τι συνέβη; Το μυστικό για τη δημιουργία των αβγών-μωσαϊκών με λάδι και ξίδι βρίσκεται στη διαδικασία βαφής. Το χρώμα τροφίμων αποτελεί όξινη βαφή, ενώ το ξίδι, το οποίο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη βαφή των αβγών, βοηθάει ώστε το χρώμα να επικαθίσει στο κέλυφος. Γι’ αυτό και στο Βήμα 2, το χρώμα στο αβγό βγαίνει ομοιόμορφο.

Ωστόσο, όπως γνωρίζεις, το λάδι είναι λιγότερο πυκνό από το νερό, γι’ αυτό και όπως θα παρατηρήσεις στο Βήμα 3, επιπλέει στην κορυφή του μπολ. Όταν λοιπόν φτάσεις στο Βήμα 4 και βουτήξεις το αβγό στο τελικό μείγμα, το λάδι εμποδίζει το χρώμα τροφίμων από το να εξαπλωθεί σε όλο το κέλυφος, δίνοντάς του μια πρωτότυπη εμφάνιση.

Καλό Πάσχα!